Емблематичната някога  сграда на Детмаг Снежанка, която  се намира на

...
Емблематичната някога  сграда на Детмаг Снежанка, която  се намира на
Коментари Харесай

Детмаг Снежанка става Галерия 2019

Емблематичната в миналото  сграда на Детмаг „ Снежанка ”, която  се намира на ул. „ Райко Даскалов ” 29,  се преустройва  в „ Галерия 2019 ”.  Засега към момента  няма решение, само че предлагаме да обсъдим  бъдещият център за просвета и изкуство  да носи  име, което ще ни  напомня за годината на провеждането на  Европейска столица на културата,  обясни  кметът Иван Тотев.

Художествената изложба ще се разположи върху 1096 кв. метра повърхност, на две равнища. Останалата част от тогавашния магазин е върната на реститути.  Проектът беше показан през вчерашния ден от арх. Петко Костадинов. Освен той в подготовката му участваха архитектите  Росица Митева, Ангел Чуруков и Иван Костадинов. Сградата е необитаема от началото на 90-те години и е на гол бетон, като се изключи фасадата, актуализирана със средства на Община Пловдив.

Вътрешната  стена на партерния етаж  се отстранява, с цел да се отвори по-голямо пространство.  Двете равнища ще се свържат с ново стълбище, а също по този начин и с огромен асансьор, който ще се употребява както от гости, по този начин и  за качване на картини и статуи.  Прозорците на първия етаж  ще се зазидат и  допълнително ще се сложат решетки поради ограниченията за сигурност.  Десетки видеокамери ще пазят творбите, също така ще има  СОТ и жива защита.    

Проектантите са планували на първия етаж  обслужващи пространства, дрешник и първокласна тоалетна, пригодена за хора с увреждания. Помещението на второто равнище може да се раздели на дребни зали, в това число ще има и конферентна. За експозиция ще се употребяват даже  и колоните по средата.  На една от стените, висока четири метра, ще бъде окачен екран за анимация.  

По време на ремонта ще се влагат леки материали, да вземем за пример гипсокартон.  Таванът ще е с железна решетка и  два типа осветяване - общоприетото и мобилно, с цел да може да се види в елементи всяка картина.  Проектантите са се съобразили с високите  съвременни условия за  съхранение на творбите на изкуството.  Инсталациите  ще разрешават температурата в залите през зимата да е 20 градуса, през лятото - 25, влажността - сред 40 и 50 %, а осветлението да е оптимално близко  до естественото.  

Строителното позволение ще влезе в сила  до седем дни. След това ще обявим социална поръчка за избор на реализатор, като се надяваме  в края на пролетта да сключим контракт и до края на 2018 година да имаме изцяло приключена  галерия, сподели Иван Тотев. В бюджета на Общината са планувани 1 млн. лв., а още 100 000 лв. ще бъдат дадени допълнително  на идната сесия на Общинския съвет.

Галерията ще се ръководи от Общината и ще се дава чартърен по одобрените цени.  Зам.-кметът Александър Държиков  заяви, че френски, немски и испански галерии се  интересуват  дали могат да  участват  с картини в Пловдив следващата година. Офертите за галерия на майстори от рода на Рембранд са с доста високи цени, по тази причина ще преценяме какво можем да си позволим, сподели Иван Тотев, запитан  дали има късмет по време на Европейската столица на културата в града да гостува част от сбирката на Лувъра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР